• Student Nila Subramani
  • Code UAR22126
  • Faculty Architecture
  • Tutor/s Ravi Kashyap,Hiten Chavda
  • TA Sharvi Shah

66
views

This project aims to design a climate-responsive residence in Chandigarh for a family of four, two writer parents and two children. The residence aims to achieve thermal comfort of the residents by acknowledging the existing climate and responding accordingly through architecture. Chandigarh has composite climate, where each season is its own extreme ie. hot and dry summers, hot and humid monsoons and cold and dry winters. Primary strategies involve evaporative cooling, cross ventilation, and sun exposure, with a central courtyard serving as the design anchor, adapted to seasonal needs. Secondary strategies include a cavity roof, insulation, night purging, a roof garden, and planned space buffering, and shading.